Dobrodošli posjetilac! [ Registrujte se | Prijava

Poštovanjem i povjerenjem do uspjeha

Domus enterijera – Vaša destinacija za kvalitetan namještaj po povoljnim cijenama

Novosti, Uncategorized 9 Juna, 2023

Domus enterijeri je renomirana firma koja se bavi prodajom namještaja već više od dve godina. Sa svojom impresivnom ponudom i povoljnim cijenama, postala je omiljena destinacija za sve one koji žele stvoriti savršen domski ambijent. Bez obzira jeste li u potrazi za elegantnim komadima namještaja za dnevni boravak, spavaću sobu, kuhinju ili radnu sobu, Domus enterijeri nudi raznolike opcije koje će zadovoljiti svačije potrebe i ukuse.

Raznovrsna ponuda namještaja:

Domus enterijeri se ponosi širokim spektrom namještaja koji zadovoljava različite stilove i preferencije. Bilo da preferirate klasičan, moderan, rustičan ili minimalistički dizajn, ova firma ima sve što vam je potrebno da biste stvorili prostor koji odražava vaš osobni stil. Njihova ponuda uključuje udobne sofe i fotelje, elegantne trpezarijske setove, kvalitetne krevete i madrace, praktične kuhinjske elemente, kao i funkcionalne radne stolove i police.

Kvalitet i povoljne cijene:

Jedna od najvažnijih karakteristika Domus enterijeri je visok kvalitet namještaja koji nude. Firma pažljivo bira svaki komad namještaja kako bi se osiguralo da zadovoljava najviše standarde izdržljivosti, udobnosti i estetike. Bez obzira na to da li kupujete komad namještaja za svakodnevnu upotrebu ili za posebne prilike, možete biti sigurni da će vam Domus enterijera pružiti trajne i pouzdane proizvode.

Ono što čini Domus enterijeri posebnim je činjenica da se kvalitetan namještaj može naći po izuzetno povoljnim cijenama. Firma vjeruje da svako treba imati pristup visokokvalitetnom namještaju bez obzira na svoj budžet. Stoga, Domus enterijeri kontinuirano radi na pregovaranju najboljih cijena s dobavljačima kako bi svojim kupcima mogli ponuditi konkurentne i pristupačne opcije.

Profesionalno osoblje i personalizirana usluga: Kada posjetite salon namještaja Domus enterijera, dočekat će vas stručno i ljubazno osoblje koje je tu da vam pomogne u odabiru savršenih komada namještaja za vaš dom. Oni će vas saslušati, pružiti vam savjete i preporuke te vam pomogućiti da isprobate različite komade namještaja kako biste bili sigurni da odgovaraju vašim potrebama i stilu.

Online kupovina i dostava: Uz fizički salon namještaja, Domus enterijera također nudi mogućnost online kupovine putem njihove web stranice. To vam omogućuje da pregledate njihovu široku ponudu namještaja, provjerite dostupnost proizvoda i jednostavno napravite narudžbu iz udobnosti svog doma. Dodatno, firma pruža pouzdanu dostavu kako bi vaši odabrani komadi namještaja stigli do vas brzo i sigurno.

Zaključak:

Domus enterijeri je istaknuta firma koja nudi veliki izbor kvalitetnog namještaja po povoljnim cijenama. Njihova raznovrsna ponuda namještaja omogućuje svakome da pronađe komade koji odgovaraju njihovom stilu i potrebama. S visokim standardima kvalitete i personaliziranom uslugom, Domus enterijera osigurava da vaš dom postane prostor u kojem ćete se osjećati udobno i sretno. Bez obzira jeste li u potrazi za novim komadom namještaja za osvježenje prostora ili planirate opremiti cijeli dom, Domus enterijera je pouzdan izbor koji će vam pružiti vrhunski namještaj i zadovoljstvo pri uređenju vašeg doma.

ukupno pregleda: 178, danas: 0

HOLYTEK

Novosti 27 Augusta, 2019

Drvo mehanika je zastupnik kompanije Holytek koja je glavni proizvođač i izvoznik kvalitetnih tajvanskih mašina i alata za obradu drveta. Tokom godina, rast kompanije bio je stabilan i snažan – ide ruku pod ruku sa stalnim usavršavanjem proizvoda, lojalnošću i pažnjom kupaca. Naša zajednička misija je “Posvećenost uslugama i zadovoljstvu klijenata” što nam garantuje opstanak i stalno napredovanje. Ova misija daje snagu kompaniji, što dokazuje naš trenutni asortiman najkvalitetnijih mašina za obradu drveta koje su na raspolaganju za vaše kreativne aplikacije i veću profitabilnost.

Za više informacija o mašinama iz proizvodnog programa kompanije Holytek, možete pogledati  Holytek. a za sva dodatna pitanja i za narudžbe Drvo mehanika vam stoji na raspolaganju.

 

 

ukupno pregleda: 912, danas: 1

WEINIG Powermat serija

Novosti 10 Augusta, 2018

WEINIG NUDI VIŠE

Za svaku veličinu pogona i za svaku namenu optimalna mašina da biste produktivno proizvodili.

Od Powermat-a 700 pa do Powermat-a 2500 pokriće se najraznovrsnije namene svejedno da li je to izrada lajsni, stolarije, obrada greda, proizvodnja podova ili predblanjanje. Sa jednim velikim modularnim konstrukcionim sklopom, Powermat serija se prilagođava Vašim individualnim zahtevima po pitanju fleksibilnosti i kapaciteta i omogućava specifična rešenja po želji kupca.

Pogledajte više na: Powermat-Series


MW GROUP SCG doo
Čupićeva 1/1, 37000 Kruševac
Tel.+381 (0)37 445 070, (0)37 445 075, Fax.+381 37 445 070
E-mail: mwgroupscg@mts.rswww.mwgroup.rs

Preuzeto sa sajta: http://drvotehnika.info

ukupno pregleda: 1194, danas: 0

Pametna fabrika

Novosti 10 Augusta, 2018

Biesse je razvio integrisanu Batch-One liniju sa mašinama koje vide, čuju i reaguju brže od Vas. Naš Think4ward koncept se materijalizuje upravo pred Vama, stvoren je u Biesse fabrici budućnosti i može biti samo Vaš!
Sistem proizvodi 1.200 komada po smeni i kontroliše ceo proces proizvodnje, od sirovine do završnog proizvoda što omogućava praćenje bez ručnih intervencija, proizvodnju tačno na vreme bez korišćenja lagera, potpunu efikasnost pri proizvodnji poluproizvoda i fleksibilnu proizvodnju.

Sistem pametne fabrike sadrži:

  • Automatsko skladište – Winstore K2 sa automatskim punjenjem
  • Fleksibilno sečenje – NextStep sa automatskim istovarom (Winner W4)
  • Vertikalni odbojnik
  • Fleksibilno kantovanje – Stream MDS 2.0 sa automatskim utovarom i istovarom (Winstore 3D K2)
  • Robot za sortiranje (automatski sistem za sortiranje)
  • Fleksibilno bušenje – Insider M

IZBLIZA
Robot za sortiranje, pametan odabir.
Integrisan u liniju, Robot za sortiranje raspoređuje proizvodnju prema strateškim pogonima kompanije, što dozvoljava upravljanje izradom po porudžbini i povećava ukupnu učinkovitost opreme. Robot, koji kontroliše celokupnu Batch-one liniju, upravlja proizvodnim izlazom prema vremenu isporuke, redosledu zadataka ili pojedinačnim zadacima, garantujući efikasnu proizvodnju i optimizujući njenu fleksibilnost.


BIESSE S.p.A. – Biesse Grupa je globalni lider u tehnologiji za obradu drveta, stakla, kamena, plastike i metala. Ona dizajnira, proizvodi i distribuira mašine, integrisane sisteme i softver za proizvođače nameštaja, vrata/prozora i komponenti za industrije građevinarstva, brodogradnje i vazduhoplovstva. Biesse investira prosečno 14 miliona evra na godišnjem nivou u istraživanje i razvoj, dostižući preko 200 registrovanih patenata. Biesse grupa posluje na 8 industrijskih lokacija, ima 34 ogranka i 300 agenata i odabranih dilera, izvozeći preko 90% svoje proizvodnje. Među klijentima Biesse grupe nalaze se neka od najprestižnijih imena Italijanskog i internacionalnog dizajna. Osnovana u Pezaru 1969. godine, od strane Selči Đankarla, kompanija je prisutna na berzi (u STAR segmentu) od juna 2001. godine. Biesse danas ima 3200 zaposlenih širom sveta.


TOP TECH WOODWORKING D.O.O.
Ovlašćeni predstavnik Biesse S.p.A. za tržišta Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Albanije
KNEZA MILOŠA 25, 11000 BEOGRAD
telefon +381 (0)11 3065 614, fax +381 (0)11 3065 616
office@toptech.rswww.toptech.rs

Preuzeto sa sajta: http://drvotehnika.info

ukupno pregleda: 1188, danas: 1

Kompaktni Weeke BHX CNC obradni centri za bušenje

Novosti 10 Augusta, 2018

Asortiman Weeke BHX CNC centara za bušenje uključuje tri vertikalna obradna centra – modele BHX 050, 055 i 200, kao i portalni obradni centar model 500. S obzirom na njihovu veličinu i težinu koju mogu da podnesu, ove mašine pokazale su se kao veoma produktivne i pouzdane.

Lansiranjem modela BHX 050 2009. godine Weeke kompanija je postigla momentalan uspeh. Te godine imali su neverovatnu prodaju od preko 3000 komada. Brzo su zaokupili tržište, jer pored toga što ovakav vid bušenja i usmeravanja CNC centara pre svega ima neverovatno malo postolje i jednako malu cenu, može i da se uporedi sa mnogo puta većim mašinama kada je u pitanju brza obrada. Sa ovakvim preporukama, nije nikakvo iznenađenje što je ovaj CNC centar ubrzo postao reper za idealno rešenje kada je reč o obradi bušenjem – za sva preduzeća bilo da su mala, srednja ili velika.

Sajmon Bruks, direktor marketinga i prodaje grupe Homag UK komentariše: „Od njegovog predstavljanja tržištu, prodaja modela BHX 050 bukvalno je nadmašila sva očekivanja. Sa preko 3000 prodatih mašina, tržište je jasno dalo svoj pečat odobrenja. Kada vidite šta sve ova mašina može da uradi, počinjete da razumete zašto je postala omiljeni CNC obradni centar, pogotovo za proizvođače kuhinjskog, kancelarijskog nameštaja i nameštaja za spavaće sobe.‟

BHX 050 je pouzdan obradni centar sa tri ose koje mogu da buše na pet strana, može da pravi žljebove i vrši rutiranje sa brzim protokom informacija dok, istovremeno, smanjuje energetske troškove zahvaljujući niskoj potrošnji energije. Ova svestrana radna mašina je u stanju da obradi ploče od standardnih dimenzija od 200x70x12 mm do 2500x850x60 mm. Takođe, postoji mogućnost da se poveća radna dužina do 3050 mm.

BHX 050 može da obradi bilo koji tip drvene ploče, a najčešće se upotrebljava za MFC i MDF. Međutim, bilo je situacija gde je ova robusna mašina uspela da se izbori i sa čak zahtevnijim materijalima, kao što su Trespa (HPL) i delovi masivnog drveta.

Predstavlja uštedu vremena koja nudi pravu vrednost

Kada se programiranje završi, podešavanje traje nekoliko sekundi – zahteva samo pritisak pedale i pritisak na dugme da biste započeli proces. Veoma produktivna komponenta ovog modela jeste sistem za učvršćivanje ploča (panela). Ne postoje vakuumski jastučići ili pozicione grede o kojima morate da mislite, već mašina automatski pozicionira držač panela uspravno, prilagođavajući se različitim dimenzijama.

BHX 050 je odličan za on-off proizvodnju zbog svoje izuzetne fleksibilnosti i mnogi upotrebljavaju ovu mašinu za obradu elemenata koji će se kasnije spajati u korpus, a čiji se modeli obrade menjaju u zavisnosti od porudžbine. Sve što operater mora da uradi jeste da ubacuje delove – jednostavno je i efikasno.

Brzo i jednostavno upravljanje sa powerTouch

PowerTouch sistem kombinuje dizajn sa funkcionalnošću. Karakterističan veliki i širok ekran sa multi-touch monitorom, omogućava operateru da upravlja funkcijama jednostavnim dodirom na ekranu. Vrlo moderni korisnički interfejs nudi spektar pomoćnih i dodatnih funkcija, koje radikalno pojednostavljuju upravljanje mašinom.

Standardni kontrolni elementi i softverski moduli pokazuju da svim mašinama grupe Homag može da se upravlja lako, sa istim osećajem koristeći powerTouch. Ovo ne samo da pojednostavljuje upravljanje na različitim mašinama, nego i povećava efikasnost proizvodnje smanjivanjem vremena koje je potrebno za obuku radnika.

Weeke 055 – veći kapacitet, više radnih alata

S obzirom da se BHX 050 uspešno plasirao na tržište, to je proizvođače navelo da razviju bolju verziju – BHX 055. Ova moćna mašina ima sve prednosti kao i original 050, ali pored toga uključuje i automatsko podešavanje debljine obratka, maksimalnu radnu dužinu do 3050 mm i 13 vertikalnih burgija.

Richard Meakin iz Contour Furnishings je veoma zadovoljan ovom mašinom. Kao specijalizovani stručnjak za proizvodnju nameštaja za spavaće sobe, po narudžbini, svakodnevno ima potrebu za bušenjem ploča. Godinama je upotrebljavao Homagovu horizontalnu CNC bušilicu, model Venture, ali trebao mu je fleksibilniji uređaj kako bi povećao brzinu rada. Po njegovom mišljenju, model 055 je savršen. Brz je i ima jednostavna podešavanja, što znači da većina radnika u fabrici može da upravlja njime. CNC mašina u uspravnom položaju ima dosta prednosti – ne zauzima mnogo prostora i lako se postavlja, bez nastajanja poremećaja u proizvodnom sistemu.

Weeke BHX 200 – Buduća generacija mašina

Weeke je predstavio svoj BHX 200 CNC obradni centar, noviju generaciju vertikalnih bušilica prvi put na Ligna sajmu u Hanoveru 2013. godine. Ovaj kompaktni energetski paket zahteva manje od 10m2instalacionog prostora, a podesive funkcije uključuju moćnu rotirajuću HSK burgiju od 9 kW, sa 4 puta većim obrtajem i menjanjem alata, kao i rotirajuće glodalo.

BHX 200 je „veliki brat‟ serijama 050 i 055 – upotrebljava isti način vertikalne obrade. Međutim, BHX 200 ima znatno veću brzinu rada i ujedno održava visok nivo preciznosti, uprkos svojoj maloj veličini. Mašina je opremljena sa dve posebne stezne jedinice, koje aktiviraju 36 brzo-rotirajućih burgija, pomoću kojih, na primer, možemo brže izbušiti niz otvora na predmetu obrade. Alternativno, mašina se može konfigurisati sa jednim velikim blokom bušilica, uključujući i specijalne jedinice za sve popularniji tzv. lamello sistem(keks).

Kao standard, BHX 200 je opremljen sa dva numerički kontrolisana bezvakuumska uređaja za stezanje, za precizno pozicioniranje i fiksiranje predmeta obrade tokom rada, tako da dodatno vreme za podešavanje nije potrebno. Pored toga što ovaj prilagodljivi sistem omogućava precizno pozicioniranje velikih komada, on i automatski podešava debljinu obratka.

BHX 500 – portalni obradni centar

BHX 500 je dizajniran kao veoma raznovrstan portalni CNC obradni centar, koji može da se koristi u automatizovanim ili manuelnim sistemima proizvodnje. Sa brzinom pomera od 130 m/min, ekstremno je brz.

U drvnoj industriji, pogotovo u proizvondnji kuhinjskog nameštaja, brzina je od presudnog značaja. Što se tiče brzine i tačnosti obrade, BHX 500 je upravo ono što pomaže proizvođačima da budu van konkurencije.

Rasel Til, direktor Lamteka, vodeće kompanije u proizvodnji korpusnog kuhinjskog nameštaja, kaže da oni koriste ovu mašinu radije za masovnu proizvonju, nego pojedinačnu, s obzirom da im omogućava istovremeno bušenje para bočnih stranica. Ovo garantuje da se par ploča potpuno poklapa, što je od vitalnog značaja za gotov proizvod pri montiranju.

Iako se mašina može koristiti za rutiranje oblikovanih komada, oni fokusiraju upotrebu na bušenje otvora i plitko probijanje (5-7 mm dubine), što im omogućuje najbolju proizvodnost. Nikada nisu imali problema sa ovom mašinom i već se praktično sama isplatila nekoliko puta.

Kontrola i dosledna tačnost bušenja

Dva numerički kontrolisana uređaja za stezanje osiguravaju precizno pozicioniranje predmeta obrade, bez obzira na brzinu. Čak je lako rukovati i sa komadima do 80 mm debljine (2×40 mm). Kontrola debljine i merenje dužine obezbeđuju sigurne proizvodne cikluse, dok patentirana stezna glava obezbeđuje potpuno tačnu dubinu otvora za sve operacije bušenja.

Vodeći sistem je zatvoren i zaštićen od prašine i prljavštine, i stoga je dugotrajan. Mašina je takođe opremljena sa sistemom malog pritiska koji obezbeđuje zaštitni vazdušni jastuk ispod predmeta obrade i na taj način osigurava visokokvalitetno rukovanje komadom.

Fotografije: www.homag-group.com

Izvor: www.furnitureproduction.net

Preuzeto sa sajta: http://drvotehnika.info

ukupno pregleda: 1457, danas: 1

XYLEXPO 2018 – iz ugla površinske obrade drveta

Novosti 10 Augusta, 2018

Xylexpo, međunarodna izložba tehnologija za obradu drveta i komponenti za industriju nameštaja koja se održava svake druge godine u Milanu, ove godine je proslavio 50 godina održavanja. Prikazana je 26. postavka ove izložbe u periodu od 8. do 12. maja. Tom prilikom 425 izlagača iz 27 zemalja predstavilo je svoja tehnološka rešenja u oblasti obrade drveta na površini od gotovo 35000 m2.

U skladu sa opredeljenjem rukovodstva izložbe o prikazivanju „visoke tehnologije“ kompanija Biesse je predstavila poslednji model mašina za brušenje pločastih elemenata sastavljen od dva robota (slika 2). Mašina se sastoji od dve transportne trake koje obezbeđuju potpuno nezavisan rad robota (slika 3). U slučaju predmeta obrade manjih dimenzija moguće je istovremeno brušenje dva predmeta obrade u različitim programima, a u slučaju predmeta obrade većih dimenzija (koji zauzimaju prostor obe transportne trake) radi se segmentna obrada leve i desne strane. Na ulasku u mašinu nalazi se 3D skener za prepoznavanje oblika i dimenzija predmeta obrade, a operater bira odgovarajući program za dati tip podloge iz liste programa, kao i vrstu alata (iz magacina alata), režim obrade i putanju kretanja alata. Obrada je poziciona, a operater ima mogućnost korigovanja pojedinih parametara režima obrade. Osnovna odlika robota za brušenje je visoka fleksibilnost uz ujednačen kvalitet obrade, koji je moguć zahvaljujući eliminaciji grešaka koje nastaju kao posledica ljudskog faktora tokom brušenja i mogućnosti brušenja paralelno sa smerom drvnih vlakana svih elemenata konstrukcije.

Slika 2. Robot za brušenje pločastih elemenata tokom rada (proizvođač: Biesse, model Viet Opera R2)
Slika 3. Mašina za brušenje sa dva integrisana robota (proizvođač: Biesse, model Viet Opera R2)

Ranije su mašine za brušenje imale zadatak izravnavanja i glačanja površine predmeta obrade. Danas, mašine za brušenje sve češće predstavljaju sisteme za dobijanje različitih refelja na površini predmeta obrade. Ovakve mašine u svom sastavu pored agregata za brušenje imaju i noževske glave sa različitom geometrijom i položajem noževa, koji uz programiranje dubine spuštanja i brzine rotacije daju ujednačene ili naizgled nasumične neravnine na površini predmeta (slika 4). Prema zahtevu kupca moguće je kombinacijom različitih noževskih glava, ali i tračnih testera koje zasecaju površinu pod različitim uglom dobiti gotovo neograničen broj varijacija reljefa (paterna) kao i efekte najrazličitijih defekata (slika 5). Ovaj tip obrade se najčešće izvodi na medijapan pločama koje pružaju mogućnost „rezbaranja“ po debljini. Ipak, takva obrada dovodi do „otvaranja“ značajno poroznije strukture medijapan ploča u unutrašnjim slojevima, što se održava na utrošak materijala za nanošenje i hrapavost površine. Iz tog razloga, neophodno je prilagoditi proces lakiranja izmenjenim svojstvima površine podloge, pre svega u vidu nanosa prvog sloja materijala na mesta otvorene strukture.

Slika 4. Različiti reljefi na medijapan pločama dobijeni kombinacijom glodanja i brušenja u jednom prolasku kroz mašinu (proizvođač Heeseman, model dmc system)
Slika 5. Izgled nekih od mogućih efekata površine dobijenih reljefnom obradom sa ili bez materijala za površinsku obradu

Aktuelni trendovi u vidu takozvanih ultra-mat površina (ispod 5 jedinica sjaja) diktiraju razvoj novih tehnologija za površinsku obradu. Problemi koji se mogu javiti pri postizanju niskog sjaja primenom UV-očvršćavajućih premaza mogu se prevazići primenom eksimer tehnologije za očvršćavanje premaza. Ovaj sistem očvršćavanja bazira se na „zgušnjavanju“ površinskog sloja premaza pod dejstvom eksimer lampe koja ima pik na talasnoj dužini od 172 nm (slika 6). Primenom velike snage zračenja dobija se mikrohrapavosti u površinskom sloju filma premaza koja daje mat izgled premaza, ali i visoku otpornost površine prema različitim fizičkim i hemijskim agensima (otpornost na grebanje, otpornost na otiske prstiju itd). Premaze koji očvršćavaju pod eksimer lampama u površinskom sloju predstavio je italijanski proizvođač premaza ICA group (brand „X matt“ premaza) (slika 7). Mogućnosti dobijanja različitih kontrolisanih 3D efekata u površinskom sloju premaza različitog nivoa transparentnosti pod dejstvom eksimer lampi nagrađena je 2.mestom u kategoriji površinske obrade u okviru Xylexpo nagrada za inovativnost.

Slika 6. Uređaj sa eksimer lampom za površinsko očvršćavanja filma premaza (proizvođač GiardinaGroup, model GST ZERO)
Slika 7. Površina X mat premaza dobijena primenom eksimer tehnologije (proizvođač ICA group, brandX-Matt coatings)

Ovogodišnju 1. Xylexpo nagrada za inovativnost u kategoriji površinske obrade dobila je firma New Finishing Srl za razvoj robota za prskanje koji nanosi materijal tokom protoka predmeta obrade. Inovacija se ogleda u mogućnosti obrade dok je nosač krila vrata i prozora, koji je okačen na viseći transporter, u hodu.

Efekti štampanja teksture su i dalje vrlo aktuelni, a nova tehnološka rešenja omogućavaju postizanja visokog sjaja i mat efekata na folijama koje su štampane primenom digitalne štampe. Za postizanje visokog sjaja na štampanim folijama predstavljena je linija koja se sastoji od digitalnog štampača, mašina za nanošenje UV-očvršćavajućeg premaza valjanjem i inertne jedinice za očvršćavanje premaza pod folijom, koja obezbeđuje potpuno glačanje površine premaza (slika 8). Na ulasku u inertnu jednicu nalazi se stanica za odmotavanje folije koja „lepi“ foliju na površinu tečnog premaza i omogućava očvršćavanje premaza pod dejstvom UV-lampe u inertnoj sredini. Na izlasku iz UV-inertne jedinice folija se odvaja od površine delimično očvrsnulog filma premaza. Potpuno očvršavanje premaza po debljini ostvaruje se prolaskom ispod „klasičnih“ UV lampi na kraju linije.

Slika 8. Linija za dobijanje dezena visokog sjaja na površini folija primenom digitalne štampe i inertne jedinice sa zaštitnom folijom za očvršćavanje (proizvođač: Barberán, Digital printing & inert finishing )

Autor: 
Dr Tanja Palija, docent
Šumarski fakultet Univerziteta u Beogradu

Preuzeto sa sajta: http://drvotehnika.info

ukupno pregleda: 1158, danas: 0

LIGNA 2017 iz ugla površinske obrade drveta

Novosti 10 Augusta, 2018

Od 22. do 26. maja 2017. godine u Hanoveru je održan jedan od vodećih svetskih sajmova u oblasti mašina, alata i tehnologija za obradu drveta – LIGNA 2017. Ovaj sajam se održava svake druge godine u maju mesecu i predstavlja mesto prikazivanja noviteta iz oblasti tehnologija za preradu drveta. Više od 1500 izlagača iz preko 50 zemalja predstavili su svoje proizvode na izložbenom prostoru veličine od gotovo 130000 m2, raspoređenih u 10 sajamskih hala. 93000 posetilaca iz više od 100 zemalja imalo je prilike da se upozna sa novitetima iz oblasti mašina i alata za obradu drveta; površinske obrade drveta; proizvodnje ploča na bazi drveta; pilanske prerade drveta; energije iz drveta; tehnologija automatizacije i tehnologija korišćenja šuma.
Ovogodišnja LIGNA bila je u znaku novog koncepta industrijske automatizacije „industry 4.0“ koji je primenjen i u oblasti površinske obrade drveta kroz umrežavanje mašina sa ciljem sagledavanja celokupnog procesa pre samog početka rada linije. Umrežavanje mašina omogućava analizu proizvodnog procesa na osnovu prikupljenih podataka i tokom procesa rada, pa se potencijalni problemi uočavaju pre nastanka i na taj način se omogućava automatizacija procesa kroz npr. eliminisanje uskih grla proizvodnje.
Tehnološka unapređenja aktuelnih generacija mašina za površinsku obradu drveta uglavnom se odnose na skraćivanje vremena obrade i/ili dužine linije; mogućnosti rada linije bez prekida; skraćivanje vremena koje je potrebno za zamenu materijala za površinsku obradu; precizno očitavanje oblika, dimenzija i pozicije predmeta obrade 3D skenerom; ostvarivanje ušteda materijala kroz veći procenat iskorišćenja i postizanje višeg kvaliteta obrade uz primenu novih materijala i/ili tehnoloških rešenja.
Krenimo od pripreme površine podloge. Kada je potrebno postići glatku površinu drveta napredak je ostvaren razvojem agregata za brušenje koji uklanjanju prethodne tragove brušenja, što je naročito bitno kod brušenja sastava koji sadrže gredice sa različitim pravcem orijentacije drvnih vlakana. Tako je prvi put na evropskom tržištu predstavljena mašina za brušenje koja poseduje orbitalnu jedinicu sa lamel trakom koja se kreće upravno na pravac obrade i postavljena je tako da zapravo dva segmenta lamel trake prolaze iznad brusne trake krećući se suprotnosmerno, čime se ostvaruje visok kvalitet obrušene površine (Heesemann, OSR jedinica, model MFA 10).

Slika 1. Model različitih tipova četkastih valjaka (proizvođač Heesemann, Nemačka)

Za brušenje refeljnih površina predstavljeni su različiti agregati sa četkastim valjcima (slika 1) koji pored rotacionog mogu imati različite vidove kretanja u zavisnosti od zadatka brušenja (npr. za uklanjanje podignutih drvnih vlakana sa ivica predmeta obrade ili za brušenje sastava ramova i ispuna).
Sa druge strane, pored ravnanja i glačanja površine drveta i dalje su aktuelne tehnike strukturiranja i reljefiranja površine drveta radi postizanja različitih efekata. Za postizanje efekta „pohabanog drveta“ površina se grebe metalnim ili abrazivnim četkama, pri čemu izbor i karakteristike materijala od koga su izrađena vlakna četke zavise od potrebne dubine reljefa, odnosno od izraženosti efekta starenja.
Za dobijanje složenijih reljefa na površini drveta predstavljene su mašine za vrelo utiskivanje reljefnim valjkom („embossing“ tehnika) i za utiskivanje drvne pulpe (npr. kod lajsni ramova za slike) (slika 2).

Slika 2. Mašina za vrelo presovanje i graviranje (proizvođač: Renzo Borgonovo, Italija)

Od mašina za lakiranje prikazane su mašine za valjanje za obradu ravnih površina, praćene UV ili UV LED lampama za očvršćavanje premaza. Za obradu pločastih elemenata sa 5 strana (jedna šira strana i uže strane) predstavljeni su automati za lakiranje, najčešće sa linearnim kretanjem raspršivača sa različitim sistemima za prikupljanje materijala nanetog van predmeta obrade. Uklanjanjem materijala sa transportne trake sprečava se prljanje zadnje strane predmeta obrade uz istovremeno povećanje procenta iskorišćenja materijala (slika 3 i slika 4).

Slika 3. Automat za prskanje sa linearnim kretanjem raspršivača i sistemom za doziranje materijala (proizvođač: Venjakob, Nemačka)
Slika 4. Automat za prskanje (proizvođač: Bürkle, Nemačka)

Za sklopljene proizvode razvijen je sistem 3D skeniranja koji omogućava precizno očitavanje svih nepravilnih, teško uočljivih udubljenja i ispupčenja na površini predmeta koje je potrebno obraditi lakiranjem (slika 5). U ovom sistemu predmeti obrade su okačeni na viseći transporter, a materijal se nanosi robotom za prskanje, što omogućava lakiranje sa svih strana i sušenje na malom prostoru, zahvaljujući paralelnom slaganju predmeta obrade u prostoru za sušenje. Uz to, ova linija može biti opremljena jedinicom za automatsko postavljanje i skidanje predmeta obrade na početku, odnosno kraju ciklusa obrade.

Slika 5. Linija za lakiranje sklopljenih proizvoda sa robotom za prskanje i 3D skeniranjem predmeta obrade (proizvođač: Cefla finishing, Italija)

Razvoj tehnologija sušenja premaza se odvija kroz primenu UV i UV Led lampi za očvršćavanje, pre svega, ravnih širih strana. Sa druge strane, za sušenje vodorazredivih premaza izložena je mikrotalasna laboratorijska sušara gde je moguće osušiti premaz za nekoliko minuta (u zavisnosti od transparentnosti premaza) na malom prostoru (slika 6). Ovaj tip sušare ne zahteva ujednačeno rastojanje zračnih tela od površine predmeta obrade, što doprinosi većoj fleksibilnosti, pri čemu nema opasnosti da voda ostane zarobljena u filmu premaza.

Slika 6. Mikrotalasna laboratorijska sušara za vodorazredive premaze (proizvođač: Giardina Finishing, Italija)

Raniji problem automatskog sušenja premaza na ravnim i zakrivljenim pločastim elementima rešen je novom konstrukcijom vertikalne sušare koja u svom sastavu ima magacin za privremeno skladištenje etaža, kada visina predmeta obrade prevazilazi razmak između etaža (Cefla, model Omnidry).
Noviteti u oblasti štampanja dezena na površini podloge usmereni su na skraćivanje dužine linija i na razvoj novih tehnologija kojima se ostvaruje korak dalje u imitaciji strukture odgovarajućeg dezena (slika 7). Za postizanje efekta „pohabanog drveta“ najverniji rezultati se postižu ukoliko se podloga strukturira pre nanosa štampane folije. Problem prijanjanja folije na reljefnu površinu rešen je pomoću specijalnih valjaka koji imaju mogućnost utiskivanja folije na refeljnu površinu podloge. Takođe, predstavljen je sistem zaštite štampanog dezena transparentnom folijom koja se na površinu lepi pomoću topljivog PU lepka (Barberán, Compact Line HG).

Slika 7. Digitalna štampa i zaštita štampanog dezena (proizvođač: Barberán, Španija)

U pogledu materijala za površinsku obradu drveta vodeći svetski proizvođači prikazali su novitete pre svega u pogledu različitih dekorativnih i funkcionalnih efekata lakirane površine uz poštovanje smernica o emisiji organskih  komponenti. Kompanija ICA je predstavila novu generaciju ekološki podobnih vodorazredivih premaza na bazi obnovljivih poljoprivrednih izvora (IRIDEA BIO) za koje je i dobila ovogodišnju Interzum nagradu. Od 30 do 40% sirovine u sastavu ovih premaza je dobijeno iz ostataka poljoprivrednih proizvoda koji se ne mogu koristiti u ljudskoj ishrani. Brend Sayerlack (u sklopu Sherwin-Williams-a) predstavio je novu generaciju poliuretanskih premaze bez izocijanata, što predstavlja korak u razvoju premaza u pravcu zaštite čoveka i njegove okoline, imajući u vidu toksičnost izocijanata. Brend Croma Lacke (u sklopu IVM Chemicals-a) predstavio je premaze sa specijalnim efektima, pre svega sa naglašenim svojstvima lakirane površine koja se mogu osetiti „na dodir“ (efekat somota, efekat bez tragova prstiju itd.). Brend Genç (u sklopu Kayalar Kimya-a) predstavio je premaz u funkciji zaštitne folije koji se nakon isporuke skida sa lakirane površine, a lakirana površina ostaje zaštićena tokom transporta i montaže. Kompanija IGP predstavila je premaze u prahu niske temeprature topljenje koji su pogodni ne samo za lakiranje mdf ploča već i  za toplotno osetljive materijale kakvo je drvo.
Za sve one koji su zainteresovani da posete naredni sajam LIGNA datum održavanja je već poznat: 19 – 26. maj 2019. godine!

Tekst objavljen u časopisu DRVOtehnika, jul 2017.

ukupno pregleda: 1277, danas: 0

  • Kompaktni Weeke BHX CNC obradni centri za bušenje

    po on 10 Augusta, 2018 - 0 Komentari

    Asortiman Weeke BHX CNC centara za bušenje uključuje tri vertikalna obradna centra – modele BHX 050, 055 i 200, kao i portalni obradni centar model 500. S obzirom na njihovu veličinu i težinu koju mogu da podnesu, ove mašine pokazale su se kao veoma produktivne i pouzdane. Lansiranjem modela BHX 050 2009. godine Weeke kompanija […]

  • LIGNA 2017 iz ugla površinske obrade drveta

    po on 10 Augusta, 2018 - 0 Komentari

    Od 22. do 26. maja 2017. godine u Hanoveru je održan jedan od vodećih svetskih sajmova u oblasti mašina, alata i tehnologija za obradu drveta – LIGNA 2017. Ovaj sajam se održava svake druge godine u maju mesecu i predstavlja mesto prikazivanja noviteta iz oblasti tehnologija za preradu drveta. Više od 1500 izlagača iz preko […]

  • WEINIG Powermat serija

    po on 10 Augusta, 2018 - 0 Komentari

    WEINIG NUDI VIŠE Za svaku veličinu pogona i za svaku namenu optimalna mašina da biste produktivno proizvodili. Od Powermat-a 700 pa do Powermat-a 2500 pokriće se najraznovrsnije namene svejedno da li je to izrada lajsni, stolarije, obrada greda, proizvodnja podova ili predblanjanje. Sa jednim velikim modularnim konstrukcionim sklopom, Powermat serija se prilagođava Vašim individualnim zahtevima […]

  • Pametna fabrika

    po on 10 Augusta, 2018 - 0 Komentari

    Biesse je razvio integrisanu Batch-One liniju sa mašinama koje vide, čuju i reaguju brže od Vas. Naš Think4ward koncept se materijalizuje upravo pred Vama, stvoren je u Biesse fabrici budućnosti i može biti samo Vaš!Sistem proizvodi 1.200 komada po smeni i kontroliše ceo proces proizvodnje, od sirovine do završnog proizvoda što omogućava praćenje bez ručnih intervencija, proizvodnju […]

  • XYLEXPO 2018 – iz ugla površinske obrade drveta

    po on 10 Augusta, 2018 - 0 Komentari

    Xylexpo, međunarodna izložba tehnologija za obradu drveta i komponenti za industriju nameštaja koja se održava svake druge godine u Milanu, ove godine je proslavio 50 godina održavanja. Prikazana je 26. postavka ove izložbe u periodu od 8. do 12. maja. Tom prilikom 425 izlagača iz 27 zemalja predstavilo je svoja tehnološka rešenja u oblasti obrade […]